Кошик
839 відгуків
+380 (95) 535-69-35
+380 (96) 222-83-27
Обладнання для свинокомплексів MINIFARM
Кошик

Кормові добавки

Кормові добавки – речовини, мікроорганізми або суміші, відмінні від кормового матеріалу та преміксів, які додають до корму або води.

Застосовують з метою сприятливого впливу на характеристики кормів, зокрема їхню засвоюваність, на шлунково-кишкову фло­­ру тварин, якість продуктів тварин. походження. Розрізняють категорії кормових добавок -  технологічні (додають до корму з технол. ме­­тою), сенсорні (поліпшують чи змінюють органолептичні властивості корму або зовн. характеристики харч. продуктів тварин. походження), поживні, зоо­тех. (сприятливо впливають на продуктивність та життєдіяльність тварин або на довкілля), кокцидіостатики та гістомоно­статики.

До технологічних добавок належать консерванти (речовини або залежно від обставин мік­­роорганізми, які зберігають корм від псування, викликаного мікроорганізмами чи їхніми метаболітами), антиоксиданти (ре­­човини, що збільшують термін зберігання кормів і корм. матеріалів, захищаючи їх від окиснення), емульгатори (речовини, що дають змогу формувати та підтримувати однорідну суміш двох і більше фаз кормів, які не змішуються), стабілізатори (ре­­човини, що забезпечують збереження фіз.-хім. властивостей кормів), згущувачі (речовини, що підвищують в’язкість кормів), гелеутворювачі (речовини, що формують текстуру корму в результаті гелеутворення), речовини для зв’язування (підсилюють склеюваність часток корму), речовини для знешкодження забруднення радіонуклідами (пригнічують всмоктування радіонуклідів або сприяють їхньому виведенню), речовини, що запобігають склеюванню окремих частинок корму, регулятори кислотності (речовини, які регулюють рівень рН кормів), добав­­ки, зокрема й ферменти та мікроорганізми, що покращують силосування, денатурати (речовини, які в процесі виготовлення оброблених кормів дають можливість установити походження певних харч. продуктів або корм. матеріалів), інгібітори мікотоксинів (речовини, які можуть пригнічувати, знижувати рівень всмоктування, сприяти виведенню мікотоксинів або ін­­активувати їх).

Серед сенсор. добавок – барвники (для підси­­лення або відновлення кольору кормів, забарвлення продуктів тварин. походження, підсилення кольору декор. риб і птахів) та смак. добавки й ароматизатори (підсилюють запах та смак. якості корму). Поживні добавки – вітаміни, провітаміни, сполуки мікроелементів, амінокислоти, їхні солі та аналоги, сечовина та її похідні.

До зоотехнічних добавок зараховують підсилювачі процесу засвоєння кормів, стабілізатори кишкової флори, речовини, які позитивно впливають на стан довкілля.

 

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner